Ak Diken Nedir? Ak Diken Faydaları Nelerdir?
Ak Diken nerede yetişir? Ak diken kullanımı.
Latince adı: Rhamnus cathortica
Almanca adı: Kreuzdorn
Diğer isimleri: Geyikdikeni, barut ağacı.
Bilinen bileşimleri: Şekerler, organik asitler, yağ, rhamnoxanthin ve locain isimli sarı renk maddeleri, rhamno-emaodin, emodin ve crysophanol isimli antrakinon türevleri denilen kimyasalları taşır. Ayrıca flavon glikozitleri de içerir.
Özellikleri: Akdiken genel olarak tüm Avrupa'da ve Türkiye'nin her tarafında, Kuzey Anadolu dağlarında yetişir. Ormanlarda, ağaç aralarında büyüyen, boyu 4-5 metreyi bulan bodur ağaç, mayıs haziran aylarında küçük; sari. renkli çiçekler açar. Park ve bahce lerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Bezelye büyüklüğünde olan morumsu siyah renkteki mev. veler, kurutulup veya şurup yapılıp saklanır.
Önerilen hastalıklar: Peklikte, karaciğer yetersizliğinde çok kullanılır. Karın ağrısına iyi gelir. 1-2 yıllık dal kabukları, bağırsakları tah riş etmeden çalıştırır. Müshil etkisi gösterir.
Kullanım şekli ve dozu: 1 bardak suya toz hâlinde bulunan akdiken otundan 1 çay kaşığı konulur. Günde 1 veya 3 defa içilir. Meyvelerinden 15-20 tane yenildiğinde ishal yapar. 20'den fazla yenmemelidir. 25 gram akdiken yaprağı, 1 litre suda kaynatılıp günde 2 bardak içilirse kanı temizler.
Yan etkileri: Bitkinin müshil olarak kullanılması sırasında gener likle hafif bir bulantı ve karın agri sına yol açar.
Kaynak: A. Maranki
0 yorum