2 Nisan 2018 Pazartesi

Andız Otu Nedir? Andız Otunun Faydaları Nelerdir?


Andız Otu nedir? Andız Otunun Faydaları Nelerdir? 
Andız otu kullanımı, Andız otu nerede yetişir? 

Latince adı: İnula helenum 

Almanca adı: Alant 

Diğer isimleri: At gözü otu.

Bilinen bileşimleri: Seskiterpenli laktonlar, eterik yağ, inulin. psevdoinulin, inulinin, az miktarda alkaloidler, helenin, benzoen asidi. helme ve acı maddeler ihtiva eder Saplarda yüzde 3 oranında eterit yağ bulunur.

Özellikleri: Genellikle dere boylarında, rutubetli çalılıklar arasında ve ormanlarda bulunur. 1,5 metre kadar yükseklikte, çok yıllık otsu bir bitkidir. Ağustos ayında papatyaya benzer çiçekler açar. Sıcaklık ve kuruluğu birinci derecededir. Kök sapları mart, ekim ve kasım aylarında topraktan sökülür. Yıkanıp iyice temizlendikten sonra parçalanıp güneşte kurutulur.

Önerilen hastalıklar: Öksürüğe ve göğüs hastalıklarına çok faydalıdır. Böbrek ve mesanede olan taşları eritip idrar yolundan dışarı atar.

Bronşit, soğuk algınlığı, grip, verem, mide ağrıları (gastrit, ülser), ağrılı adet ve adet yokluğu, safra ve karaciğer ağrılarında yardımcı ilaç olarak, kullanılır. Bedeni güçlendirir, terletir. Solunum yollarını sirilize eder ve mikropları öldürür. Tümörlerin gelişimini durdurduğu tespit edilmiştir, balgam söktürür, akciğer iltihabında kullanılabilir. İştah açar, sindirimi kolaylaştırır. Kansızlığa iyi gelip, tansiyon yüksekliğini ayarlar. Sarılık ve karaciğer hastalıklarında etkilidir. Kalbe kuvvet verir. 


Kullanım şekli ve dozu: Tazeyken toplanan kökler, iyice yıkandıktan sonra havanda dövülür. Daha sonra damıtılıp suyu içilen bitki, yukarıda adı geçen tüm hastalıklara iyi gelir. Aynı otun kökü yine aynı şekilde dövüldükten sonra bir miktar zencefil tozu ekleyip, vücuttaki sisin üzerine ya da yılanın soktuğu yere lapа olarak uygulanırsa zehri yok edip, şişleri indirir. Başka bir tarifinde ise, 1 litre suya, 15 gram ufalanmış kök konur. 15 dakika kaynatılıp, 2 saat demlenir ve süzülür. Yemeklerden önce sıcak olarak günde 3 çay bardağı içilir.

Egzama için, andız otu kök haline getirilir, zeytinyağıyla merhem yapılır, hastalıklı cilde sürülür.

Yan etkileri: Yüksek dozda ve aşırı miktarda kullanılırsa, mide bulantısı yapabilir. Alerjik tepkiler görülebilir. Bilinen başka bir yan etkisi yoktur. Çocuklarda dozaj yarıya indirilmelidir. 

Kaynak: A. Maranki
Yorumları Yükle

0 yorum