24 Mart 2018 Cumartesi

Yeşil Çayın Bilinmeyen Faydaları



Ülkemizde çay tüketiminin büyük oranda siyah çaydır. Dünya genelinde %78 oranındadır. Bunun yanında son zamanlarda popüler olan yeşil çayın faydaları saymakla bitmez. Yeşil çay dünya genelinde %20 kullanımı vardır. Yeşil çay ülkemizde siyah çay gibi üretimi olmamakla birlikte anavatanı Çin ve Hindistan’dır.
Yeşil çayın beyni korumasından, diş çürüklerini önlemesine kadar birçok faydası bulunmaktadır.  Genellikle zayıflamak, kilo vermek için kullanılmaktadır. Son zamanlarda kansere karşı da etkili olduğu ortaya çıkmıştır. İsterseniz bunları biraz inceleyelim.
Yeşil Çayla depresyondan Kurtulun: Stres ve gerginlikler sonucu ortaya çıkan ve diğer bir ifadeyle ruhsal çöküntü olan depresyondan çıkmak kolay olmamaktadır. Yeşil çay sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğundan dolayı depresyona girme olasılığı da azalmış olur.
Yeşil Çayın beynimizi koruması : Beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardım etmesi  ve çeşitli rahatsızlıklara karşı korumasının yanı sıra ilerleyen yaşlarda beyni Alzheimer, Parkinson hastalıklarına ve bunamaya karşı koruma sağlar.
Yeşil Çayla Cilt Bakımınızı Sağlayın: Yeşil çay ciltte yaşlanma ve kırışıklık belirtilerini en aza indirir. Ayrıca yapılan çalışmalarda ciltteki güneşin zararlarını azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca hücreleri yeniler ve göz altı şişliklerinin oluşmasını engeller.
Yeşil Çay maskesi ile hücre yenilemesi, kırışıklıkların engellemesi gibi etkileri için kullanılabilir. Bunun için
  • Bir bardak suyu 6 dakika kadar kaynatın.
  • Bir yemek kaşığı yeşil çayı kaynatılan suya ekleyin ve 6 dakika kadar demlendirin.
  • Yeşil çayı süzün. Süzülen çayın üzerine badem yağı ve bir yemek kaşığı çiçek balı ilave edin.
  • Tüm bu karışımı güzelce karıştırın. İyice karışmasını sağlayın.
  • İyice karıştırdıktan sonra hazırlamış olduğunuz maskeyi yüzünüze uygulayabilirsiniz.
  • 20 dakika sonra yüzünüzü yıkayıp maskeyi temizleyin.
Yeşil Çayın Ağız Sağlığımızı Koruması : Yapılan araştırmaya göre düzenli yeşil çay tüketimiyle dişlerde bakteri birikiminin azaldığı ve bundan dolayı diş çürümelerinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda boğaz enfeksiyonlarına da yeşil çay iyi gelmektedir.
Kafein maddesi birçok kişi tarafından duyulmuş olup bilineni kahvedir. Kafein yeşil çay içerisinde de bulunmaktadır.
Yeşil Çayı Nasıl Hazırlayabiliriz?
Yeşil çayın tadı siyah çay gibi olmadığı için biraz kullananlar için adı gelebilir. Bu acılığın olmaması için kaynamış suda fazla bekletmeyin. Yeşil çayı demlemek için
  • Bir fincan su kaynatın ve 5 dakika kadar soğuması için bekletin. İçme suyu kullanmanız çayın tadını daha da güzelleştirecektir. Yeşil çay çok sıcak suda demlemek istenilen verimde olmayabilir.
  • 5 dakika beklettikten sonra bir çay kaşığı yeşil çay suyun içine atılır.
  • Yeşil çaylar suyun içinde demlenmesi için 3 dakika kadar beklenir. Yeşil çaylar suyun içinde fazla bekletirseniz tadı acı olacaktır. Fazla bekletmeyin.
  • 3 dakikanın sonunda süzgeç yardımıyla çay bardağa süzülerek içilir.
Bu kadar faydası olan Yeşil çayın hiç zararları veya yan etkileri yok mu diye aklınıza gelebilir. Bazı kişilerde istenmeyen durumlar olabilir. Bunun için aşağıdakilere dikkat etmeleri gerekmektedir. Kısaca
  • Kafein içermesi sebebiyle kafein hassasiyeti olan kişilerde uykusuzluk, ishal, aşırı sinirlilik hali, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir.
  • Hamilelik veya emzirme dönemindeki kadınlar tüketmemelidir.
  • Kalp hastalığı, yüksek tansiyonu, kansızlık, mide ülseri, şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları bulunan ve ilaç kullanan kişiler yeşil çay tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
  • Kemoterapi ilaçları, doğum kontrol hapları, kalp ritmini düzenleyen ilaçlar, çeşitli antibiyotikler ve kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler de mutlaka doktorlarına danıştıktan sonra yeşil çay tüketmelidir.
Yorumları Yükle

0 yorum