Ardıç kullanımı? Ardıç nerede yetişir?
Latince adı: Juniperus communis
Almanca adı: Wacholder
Bilinen bileşimleri: Organik asitler, reçine, acı madde, uçucu yağ, glikoz, sakkaroz mevcuttur.
Özellikleri: Dağlarda, taşlı ve kurak arazilerde yetişen bitki, her mevsim yeşil kalır.
Siyahımsı ve mor meyveleri olan bir ağaçtır. Orta Avrupa'da; Almanya,
Macaristan ve Fransa'da, yurdumuzda ise Trakya, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yetişir. Nisan ve
mayıs aralarında çiçek açar, meyvelerine ardıç tohumu' adı verilir. Ortaçağ'da
her derde deva olarak bilinen ardıcın yaprakları çam yaprağı gibidir. Ardıç
meyveleri, sonbaharda toplanır ve gölgede kurutulur. Güçlü bir antiseptik olan
ardıç, yüzyıllardan bu yana ilaç olarak kullanılmıştır. Kuvvetli bir C vitamin
deposudur.
Önerilen hastalıklar: İdrar söktürücü ve terletici özelliğiyle soğuk algınlığı, kalp yetmezliği
gibi hastalıklarda kullanılır. Romatizma hastalıklarında, burkulma ve çarpma
gibi kazalarda ağrı kesici etkisini gösterir. Kanı temizler, solunum yollarını
açar, nefes alıp vermeyi kolaylaştırır. Hanımların aybaşı kanamalarını
düzenler, ağrılarını hafifletir.
Kullanım şekli ve dozu: Ardıç meyvesinin yaprakları kaynatılıp, balla
tatlandırılarak içilirse, mide ağrısı, gastrit, öksürük ve bronşite iyi gelir.
40 gram ardıç tohumu, 1 litre suda kaynatılıp sabah akşam birer bardak içilir.
Başka bir tarifi de şöyledir: 20 gram ardıç tohumu veya yaprağı, 20 gram
biberiye ile 1 litre suda kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilmeye devam
edilirse, bol idrar söktürür, mideyi uyarır. Ardıç yaprakları, nane ile beraber
kaynatılır, bal ile tatlandırılır, yemekler- den sonra birer çay bardağı
içilirse hazmı kolaylaştırır.
Yan etkileri: Uzun süreli kullanımlarda yüksek miktarda tüketilmesi böbreklere tahriş
yapabilir. Böbrek rahatsızlığı olanlar ve hamile kadınların doktor kontrolünde
kullanması gerekir.
Kaynak: A.Maranki
0 yorum