Altınbaş Otu Nedir? Altınbaş Otunun Faydaları Nelerdir?
Altınbaş otu kullanımı, Altınbaş otu nerede yetişir?
Latince adı: Helichrysum graveolens
Diğer isimleri: Dalak otu, mayasıl
otu.
Bilinen bileşimleri: Eterik yağ, flovonlar,
flovon, glikozitleri, sterinler, acı maddeler, tanenler, boya maddeleri,
reçine, karotin, C vitamini, kumarin ve P vitamini.
Özellikleri: Temmuz ve ağustos aylarında
çiçek açan bitki, çalılıklar arasında ve kayalıklı yerlerde yetişir.
Çiçeklerinin açtığı yaz aylarında toplanan toprak üstü kısımları, gölgede
kurutularak toz haline getirilerek kullanılır. Birinci derecede sıcak, ikinci
derecede kurudur.
Önerilen hastalıklar: Böbrekleri çalıştırır,
üre düşürür, iltihabı giderir. Nefrite, ödem idrar tutukluğu, albümin, çocuk
ishalleri ve ince
bağırsak iltihabında çok fayda verir. Hanımların aşırı âdet kanamalarında
tavsiye edilir. Karaciğerdeki tıkanmaları açıp, karaciğerin temizlenmesi
sebebiyle kalbe ferahlık verir. Safranın ve kanın kaynaşmasını engeller.
Dalaktaki tıkanıklıkları açar.
Kullanım şekli ve dozu: 1 litre suya kurutulup,
ufalanmış bitkiden 1 yemek kaşığı konulur. 10 dakika kaynatılıp, 20 dakika
demlenerek süzülür. İki yemek arasında 3 bardak içilir. Bu çayın içilmesine
10 veya 15 gün devam etmelidir. Tekrar kullanmadan önce 10 gün ara
verilmelidir. Yaprağı kaynatılıp içilirse, vücuda büyük fayda sağlar.
Yan etkileri: Doktor kontrolün de
kullanılmadır.
Kaynak: A.Maranki
0 yorum